Ja, ook kleine verenigingen en stichtingen vallen onder WBTR

De vraag die veel wordt gesteld: is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) ook van toepassing op kleine verenigingen en stichtingen? Het antwoord is JA. De wet geldt voor allemaal.

De wetgever wil dat alle verenigingen en stichtingen aan hun kwaliteit werken. Je moet bijvoorbeeld aantoonbaar transparant omgaan met geld van leden en donateurs.

In de afgelopen 10 jaar zijn er veel gevallen geweest waarbij geld van leden en donateurs is verdwenen of foutief besteed. Dat mag niet meer gebeuren. Dit is voor de politiek de belangrijkste reden geweest voor de nieuwe wet. Aanvullend zijn er nog zaken die gaan over tegenstrijdig belang, afwezigheid van bestuursleden en nog een aantal thema’s. Wij hebben er 10 benoemd op deze site https://wbtr.nl/wat-is-wbtr/onderdelen/

Om het gemakkelijk te maken aan de wet te voldoen, is een stappenplan ontwikkeld. Veel koepelorganisaties voor kleinere verenigingen en stichtingen geven leden een kortingscode van 50%, waardoor het ook zeer betaalbaar is om snel en eenvoudig de WBTR-verplichtingen op orde te hebben. Met korting is de prijs 120 euro (exclusief btw). Dat is voor een heel jaar gebruik, inclusief toegang voor al je bestuursleden en als allerbelangrijkste: hulp van een juridische helpdesk zonder extra kosten.

Wil je deelnemen? Klik dan hier https://wbtr.nl/deelnemen/