Uitstel wettelijke grondslag one-tier board

Vanaf 1 juli 2021 geldt de WBTR voor verenigingen en stichtingen. Besturen moeten voldoen aan de eisen van de nieuwe wet. Eén onderdeel van de wet gaat later in: de regels met betrekking tot de zogeheten one-tier board.

Het goed regelen van toezicht binnen verenigingen en stichtingen is een onderdeel van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Het WBTR-stappenplan besteedt hier dan ook aandacht aan. Een vereniging of stichting kan het toezicht op twee manieren invullen. De ‘traditionele’ vorm is de instelling van een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht. Dit orgaan staat naast het bestuur. Dit wordt ook in de Nederlandse wet aangeduid met de Engelse term ‘two-tier board’. Een andere mogelijkheid is een bestuur met zowel uitvoerende als toezichthoudende bestuurders. Dit heet een ‘one-tier board’.

Wetstechnisch uitstel

De wettelijke grondslag voor deze laatste vorm is er nog niet. De regels van de WBTR zullen (alleen wat dit beperkte onderwerp betreft) dan ook later ingaan. Wanneer precies, is nog niet duidelijk. Het model met één gezamenlijk bestuur vereist inschrijving van uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders bij de Kamer van Koophandel. Dit is wetstechnisch nog niet mogelijk. Daarvoor is een wijziging van het Handelsregisterbesluit 2008 nodig. Daaraan wordt gewerkt.

Wel mogelijk

Als je wilt gaan werken met de opzet van een one-tier board, is dat wel mogelijk. Je moet dan handelen in lijn met de eisen van de WBTR. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel volgt dan later.
We melden het in onze nieuwsbrief als meer duidelijk is over de ingangsdatum van dit deel van de WBTR.

Bezint eer ge begint

Het lijkt mooi om uitvoering en toezicht in het bestuur te hebben, maar het organiseren van toezicht vraagt echt om goede afspraken en controle. In praktijk is dat extra veel werk. We zien dat het meestal de wat grotere verenigingen en stichtingen zijn die toezicht organiseren.

Kortom: Heb je nu geen formele toezichthouders, zorg er dan voor dat je hele goede redenen hebt om dat te gaan doen, want is het veel werk.

Recente berichten:

Zelf aan de slag met de WBTR

WBTR pakket
Kies je abonnement

Kies het abonnement dat bij je past.

Startsessie met een expert

We helpen je op weg bij het zetten van de eerste stappen.

Aann de slag met het online stappenplan

In 10 stappen voldoen aan de WBTR. Klaar in 3 uur!

Je WBTR op 1 plek geregeld

In het dashboard bewaar je het overzicht op de WBTR.

Meld je aan voor de WBTR nieuwsbrief