Brede medewerking aan Nationaal Verenigings Onderzoek

Wij deden onderzoek bij 50.000 verenigingen. Ruim 4.600 verenigingen hebben aan het Nationaal Verenigings Onderzoek 2021 meegedaan. Fantastisch. De resultaten geven inzicht in wat verenigingen bezighoudt, waar knelpunten zitten en hoe verenigingen daar op creatieve wijze een oplossing voor proberen te vinden.

Gevraagd naar wat ze willen bereiken, is het belangrijkste thema voor de vrijwilligersorganisaties ‘zorgen dat iedereen meedoet’. Gemeenschapszin is een belangrijke drijfveer. Daarnaast hechten verenigingen veel waarde aan het bewust bezig zijn met gezondheid, duurzaamheid en de energietransitie. Veel bestuursleden geven echter aan zich zorgen te maken over de ledenontwikkeling en het afnemende aanbod van vrijwilligers. Meer dan een kwart van de verenigingen heeft te maken met ledenverlies. In de helft van de gevallen is dit corona-gerelateerd. Ook het vinden van nieuwe bestuursleden blijkt problematisch. Bij de helft van de bestuursleden is sprake van een toegenomen belasting.

Tegenover deze zorgen, staan vele initiatieven. Het NVO 2021 bood volop ruimte om deze naar voren te brengen om ook zo anderen te kunnen inspireren. In de coronaperiode hebben besturen getracht contact met de leden te houden door meer digitale bijeenkomsten te organiseren (49%), waar mogelijk toch fysieke bijeenkomsten te organiseren (42%), attenties op te sturen (36%) of te bellen en mailen met leden (38%).

Meer weten over de uitkomsten en suggesties? Kijk op www.nationaalverenigingsonderzoek.nl Daar kun je ook aangeven als je volgend jaar wilt meewerken.

Het Nationaal Verenigings Onderzoek 2021 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van De Nederlandse Associatie (DNA, de vereniging van verenigingen) en het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB). Het NVO is opgezet om meer inzicht te krijgen in de verenigingswereld. Met de uitkomsten worden initiatieven ontwikkeld om verenigingen te ondersteunen en te versterken.

Recente berichten:

Zelf aan de slag met de WBTR

WBTR pakket
Kies je abonnement

Kies het abonnement dat bij je past.

Startsessie met een expert

We helpen je op weg bij het zetten van de eerste stappen.

Aann de slag met het online stappenplan

In 10 stappen voldoen aan de WBTR. Klaar in 3 uur!

Je WBTR op 1 plek geregeld

In het dashboard bewaar je het overzicht op de WBTR.

Meld je aan voor de WBTR nieuwsbrief