Bas Loeters: Stappenplan helpt om zaken goed vast te leggen

De Schutterij St. Isidorus uit het Gelderse Didam is voortvarend aan de slag gegaan met het WBTR-stappenplan. Bas Loeters is al vele jaren secretaris van de vereniging. De nieuwe wet is een goede gelegenheid om zaken weer eens tegen het licht te houden en vast te leggen, concludeert hij.

‘Wij zijn gaandeweg tot de conclusie gekomen dat we het binnen de vereniging eigenlijk altijd netjes hebben gedaan’, zegt Loeters, om eraan toe te voegen: ‘Toch is het goed dat sommige zaken nu op papier komen.’ De komst van de WBTR en gebruik van het stappenplan waren aanleiding om bepaalde thema’s binnen het bestuur weer eens te bespreken. Over het stappenplan zegt hij: ‘Het is goed toegankelijk en de teksten zijn duidelijk’. Hij heeft andere verenigingen erop geattendeerd.

Systematisch voorbereid

Didam heeft maar liefst 7 schutterijen en schuttersgilden bij een bevolking van zo’n 17.000 inwoners. Het verenigingswezen bloeit. St. Isidorus kent 300 leden. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. De komst van de WBTR is systematisch voorbereid. De secretaris heeft eerst het hele stappenplan doorlopen om overzicht te krijgen over de verschillende elementen. Hij heeft de bijlagen gebruikt om teksten samen te stellen en die vervolgens besproken met voorzitter en vice-voorzitter. Daarna is het geheel aan de orde gekomen in het voltallige bestuur, zodat alle bestuursleden weten wat er speelt.

Tegenstrijdig belang

De verschillende stappen doorlopend, bleek dat de vereniging veel elementen van ‘goed bestuur’ al in praktijk bracht. Zo was in het verleden al afgesproken hoe om te gaan met tegenstrijdig belang. De secretaris heeft een assurantieadviesbureau en beslist daarom niet over de verzekeringen.
Het bestaande beleid is via het stappenplan zo geformuleerd dat het ook aansluit bij de eisen in de nieuwe wet.
Op het vlak van ontstentenis was er echter tot nu toe nagenoeg niets geformaliseerd. Dat gaat nu wel gebeuren.

Recente berichten:

Zelf aan de slag met de WBTR

WBTR pakket
Kies je abonnement

Kies het abonnement dat bij je past.

Startsessie met een expert

We helpen je op weg bij het zetten van de eerste stappen.

Aann de slag met het online stappenplan

In 10 stappen voldoen aan de WBTR. Klaar in 3 uur!

Je WBTR op 1 plek geregeld

In het dashboard bewaar je het overzicht op de WBTR.

Meld je aan voor de WBTR nieuwsbrief