Moet ik belasting betalen voor de vrijwilligers binnen mijn vereniging?

Voor vrijwilligers hoeft de vereniging of stichting in veel gevallen geen belasting af te dragen. De meeste vrijwilligers doen hun werkzaamheden in ruil voor een kopje koffie en een klop op de schouder. Loonheffingen zijn dan uiteraard niet aan de orde. Dit verandert in sommige gevallen echter als de vereniging of stichting besluit om vrijwilligers (gedeeltelijk) te betalen voor het uitvoeren van de vrijwilligerstaken. Daarbij maakt het niet uit of de beloning in geld of in natura wordt uitgedrukt.

Wel bestaat de zogenoemde vrijwilligersregeling. Onder deze regeling hoeft de vereniging of stichting geen loonheffingen af te dragen, als de beloning aan de vrijwilliger onder een bepaald maximum bedrag per uur, maand en jaar blijft. Een belangrijk kenmerk van vrijwilligerswerk is dat de vergoeding niet in verhouding staat tot het tijdsbeslag en de aard van het werk. Maar wat betekent dat nu concreet?

De uurvergoeding mag niet hoger zijn dan € 5,50. Voor vrijwilligers die jonger zijn dan 21 jaar, geldt een maximum van € 3,25. Als je per activiteit betaalt moet je de vergoeding omrekenen naar een vergoeding per uur. Daarnaast mag de vrijwilligersvergoeding niet hoger zijn dan maximaal € 210 per maand, én maximaal € 2.100 per kalenderjaar. (bron: Stichtingen en Verenigingen Loket, jan 2024)

Meer weten over?

  • Vrijwilligerswerk
  • Vrijwilligersovereenkomst
  • Vrijwilligersverzekering
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Ga dan naar www.wbtr.nl en log-in

 

Recente berichten:

Zelf aan de slag met de WBTR

WBTR pakket
Kies je abonnement

Kies het abonnement dat bij je past.

Startsessie met een expert

We helpen je op weg bij het zetten van de eerste stappen.

Aann de slag met het online stappenplan

In 10 stappen voldoen aan de WBTR. Klaar in 3 uur!

Je WBTR op 1 plek geregeld

In het dashboard bewaar je het overzicht op de WBTR.

Meld je aan voor de WBTR nieuwsbrief