Eén wet, tien stappen, drie uur werk

In ongeveer drie uur alle verplichtingen doorlopen en vastleggen die de nieuwe wet WBTR aan alle verenigingen en stichtingen oplegt. Dat is de opzet van het stappenplan dat in samenspraak met verenigingsprofessionals, koepelorganisaties en gespecialiseerde juristen is ontwikkeld.

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) geldt per 1 juli 2021 voor alle verenigingen en stichtingen. Je moet zaken als besluitvorming en de financiële gang van zaken vastleggen. Bestaande regelingen dienen te worden aangepast. Dat alles krijgt een vertaling in aanpassing van de statuten. Verenigingen kunnen een jurist inhuren om hen te begeleiden. Voor kleinere verenigingen is dat geen optie: te ingewikkeld en te kostbaar. Speciaal voor die groep is er een alternatief: een stappenplan dat alle verplichtingen uitlegt, aangeeft wat je moet doen en dat vastlegt. Alleen de stap naar de notaris moet je daarna zelf nog doen.

Dat stappenplan is ontwikkeld door samenwerkende verenigingen en koepelorganisaties. In verenigingen en stichtingen gespecialiseerde juristen hebben de wet uitgeplozen en vertaald in begrijpelijke woorden. Door die samenwerking is gebruik van het plan de goedkoopste en gemakkelijkste mogelijkheid om aan de verplichtingen te voldoen. Ervaring leert dat het doorlopen van het stappenplan zo’n drie uur werk is. Zeker voor kleine verenigingen is een ingewikkelder route niet nodig. Is je vereniging lid van een koepelorganisatie? Informeer dan naar de beschikbaarheid van een kortingscode. Daardoor kan de prijs nog eens met 50% dalen.