Annemiek Wissink, directeur van DNA, legt uit waarom het van belang is ondersteuning in samenwerking tot stand te laten komen. Ze zegt: ”De hoeveelheid wetgeving en regels die er op de leden van onze koepels en op verenigingen afkomt is best groot. Als elke vereniging daar zelf mee aan de slag moet, dan kost dat veel tijd en geld. En moet elke vereniging opnieuw zelf het wiel uitvinden. Dat is niet efficiënt. Om het makkelijk te maken werken wij als non-profit organisaties samen met andere grote verenigingen en koepels om een zo goed en betaalbaar mogelijke oplossing aan te bieden.”
Ze voegt eraan toe: “We hebben gezien dat dit bij de invoering van de AVG heel goed werkte. Ruim 40.000 kleinere verenigingen en organisaties deden mee. Het is bij de WBTR van belang dat minstens net zo veel verenigingen hiermee aan de slag gaan. Vooral ook omdat voldoen aan de WBTR bijdraagt aan het gemakkelijker vinden en vasthouden van bestuursleden. Met het stappenplan creëren we toegevoegde waarde voor de koepels naar hun leden en creëren we waarde voor de verenigingen zelf. Win-win. Als ervaringsdeskundig bestuurslid van een tennisvereniging ben ik blij dat we als vrijwilligersbestuur deze ondersteuning kunnen krijgen. Dat er zo veel koepels en grote verenigingen meedoen bij de ontwikkeling en communicatie van het stappenplan, toont de grote solidariteit binnen Nederland Verenigingsland.”
De samenwerking tussen DNA en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen) begon in 2020 met het Nationaal Verenigings Onderzoek. Die lijn wordt nu dus doorgetrokken.