Dit jaar bracht het Nationaal Verenigingsonderzoek 2024 opnieuw belangrijke inzichten naar voren over de situatie binnen Nederlandse verenigingen. Maar liefst 3.500 verenigingen en stichtingen namen deel, waardoor we een goed beeld kregen van de successen én uitdagingen waar zij mee te maken hebben. Over het algemeen gaat het goed met de verenigingen, maar er is een groeiende zorg over de toenemende regeldruk door nieuwe wetgeving.
Veel verenigingen richten zich vooral op hun eigen leden en activiteiten, maar ervaren dezelfde obstakels. Enkele opmerkingen uit het onderzoek spreken boekdelen:
- “De druk door wet- en regelgeving maakt het steeds moeilijker om bestuurders te vinden.”
- “WBTR wordt niet altijd nageleefd, vaak omdat bestuursleden er te weinig van weten. Dit leidde zelfs tot het opstappen van bestuurders vanwege juridische meningsverschillen.”
Wil je meer weten over de uitkomsten van dit onderzoek? Bezoek dan de officiële website voor meer details.
Hoe het WBTR-platform helpt om de regeldruk te verminderen
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), die sinds juli 2021 geldt, stelt nieuwe eisen aan bestuur en toezicht binnen verenigingen en stichtingen. Deze wet is bedoeld om het bestuur transparanter en duidelijker te maken. Hoewel de wet helpt bij het verduidelijken van verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid, wordt het vaak als een extra last gezien, omdat verenigingen hun beleid en statuten moeten aanpassen.
Op de website WBTR.nl kunnen verenigingen en stichtingen uitgebreide informatie vinden over hoe zij aan de nieuwe wettelijke eisen kunnen voldoen. In 10 stappen wordt uitgelegd welke veranderingen de WBTR met zich meebrengt en welke acties je moet nemen. Daarnaast geeft de bestuurschecklist een overzicht van de meest voorkomende terugkerende taken voor bestuurders, inclusief uitleg en voorbeelddocumenten. Hiermee voorkomen we niet dat verenigingen en stichtingen extra werk moeten verrichten om aan wet- en regelgeving te voldoen, maar helpen we wel de regeldruk te verminderen en het voldoen aan wetgeving te vereenvoudigen.