Ga je stoppen als bestuurder? Vraag dan om ‘decharge’ op de agenda van de ALV te zetten. Je kunt lange tijd nadat je bestuurder bent geweest nog te maken krijgen met persoonlijke aansprakelijkheid. Dat wil je voorkomen als je terugtreedt en daarom is het verstandig om decharge te krijgen.
Wat is decharge?
Decharge is een besluit van de ALV van je vereniging, waarin één of meerdere bestuurders worden ontslagen van hun aansprakelijkheid. In het besluit is vastgelegd dat het bestuurswerk goed is uitgevoerd en afgerond. Om dat besluit te kunnen nemen zijn alle cijfers bekeken door bijvoorbeeld de kascontrolecommissie of een externe boekhouder. En alle leden hebben de gelegenheid gekregen om informatie te bekijken en kritische vragen te stellen.
Hoe krijg je decharge?
Om op een juridisch juiste manier decharge te krijgen moet het een officieel punt op de agenda van de ALV zijn. Als je afscheid neemt als bestuurslid kun je daarom het beste zelf vroegtijdig vragen of de voorzitter of secretaris het onderwerp op de agenda van de ALV zet. Als de vergadering je vervolgens decharge verleent, is dat een interne verklaring en wordt het besluit vastgelegd in het vergaderverslag. Bewaar dit verslag goed!
Decharge sluit intern je aansprakelijkheid af
Na het verlenen van decharge ben je als bestuurslid ontslagen van aansprakelijkheid ten aanzien van de bestuurshandelingen welke met de ALV zijn gedeeld. Na een decharge kun je nog wel aansprakelijk worden gesteld door derden. Decharge is ook niet bedoeld voor gevallen waarin fraude is gepleegd of als er sprake is van onbehoorlijk bestuur.
In de statuten kan een regeling worden opgenomen over decharge, waarin jullie bepalen wanneer het wordt verleend en onder welke voorwaarden.
Ga je als nieuw lid toetreden tot een bestuur?
Dan is het verstandig om goed te controleren of er decharge is verleend aan jouw voorganger(s). Als dat niet zo is, dan loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld voor iets dat jouw voorganger heeft gedaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Meer informatie: Hoe werkt het en hoe regel je het? Kijk in de BestuursChecklist.