Geen vereniging of stichting ontkomt vanaf 1 juli a.s. aan de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR). Hoe krijg je alle verplichtingen goed op een rij? Kies je voor doe-het-zelf, het inhuren van een jurist of maak je gebruik van het WBTR-stappenplan? Vergelijk en kijk wat het beste bij je vereniging past.
Je moet goed juridisch onderlegd zijn om de wetstekst te begrijpen. En om de verplichtingen vervolgens toe te passen. Het is een taaie materie maar wel belangrijk. Bestuurders moeten ervan op aan kunnen dat de vereniging of stichting aan alle verplichtingen voldoet. Al was het alleen maar vanwege de persoonlijke aansprakelijkheid.
Je kunt een jurist vragen naar de wet te laten kijken en je te begeleiden. Laat hem of haar een voorstel doen voor het aantal uren dat nodig is om uit te zoeken wat de vereisten zijn voor jouw vereniging. Hij of zij kan vervolgens adviseren over de afspraken die je binnen de vereniging moet maken. Die afspraken leg je zelf vast. We adviseren de definitieve teksten te laten controleren. Zo ben je er zeker van dat ze voldoen aan de WBTR.
Een alternatief is er circa drie uur zelf aan te besteden en gebruik te maken van het WBTR-stappenplan dat door samenwerking van verenigingen en stichtingen is ontwikkeld. Alle onderdelen van de wet komen langs. In tekst en met video’s wordt uitgelegd wat de wetgever verlangt en hoe je daaraan kunt voldoen. Verenigingsjuristen hebben reeds conceptteksten gemaakt waaruit je kunt kiezen. Die staan in het online werkboek. Als er vragen zijn, bel je de juridische helpdesk.
Veel koepelorganisaties hebben de opzet beoordeeld en adviseren hun leden er gebruik van te maken. Ze bieden een kortingscode aan, waardoor het geheel geen € 240,- maar slechts € 120,- kost voor een heel jaar (excl. btw.) Betaal niet teveel. Informeer bij je koepelorganisatie of er een kortingscode is. Of kijk op wbtr.nl of je koepel partner is. Of kijk of er generieke code is zoals SPORT50 voor alle sportverenigingen in NL.