Home | Helpcenter | Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Hieronder tref je de meest gestelde vragen aan rondom WBTR. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!
Ga snel naar
Account
Op de WBTR-website kunnen deelnemers inloggen om toegang te krijgen tot het platform. Hiervoor moet je een account hebben. Heb je interesse, kies dan eerst hier een abonnement. Ben je lid bij een van onze partners? Vergeet dan niet om je kortingscode toe te voegen.
Inloggen doe je via de button Inloggen rechts bovenaan deze website.
- Ga naar: https://mijn.wbtr.nl/
- Aan de rechterkant van de pagina zie je het inlogscherm.
- Klik op de link ‘Wachtwoord vergeten?’
Vul vervolgens het e-mailadres in dat gekoppeld is aan je WBTR-account. Let op dat er geen spaties voor of achter het e-mailadres staan. Zodra je het e-mailadres hebt ingevuld, kun je klikken op de knop ‘Versturen’.
Indien het ingevulde e-mailadres bij ons bekend is, ontvang je binnen enkele minuten een e-mailbericht met een link om je wachtwoord te wijzigen. We willen je vragen om ook de spambox in de gaten te houden.
Ervaar je andere inlogproblemen? Neem dan contact op via onze supportdesk via [email protected] of bel naar 070 20 60 173.
Abonnement
Beide abonnementen voldoen aan de wettelijke eisen. Het Plus abonnement biedt echter extra ondersteuning, waaronder bestuursnotities, een samenvatting van de wet, een handige Excel ToDo-lijst en een PowerPointpresentatie voor bestuur en/of ALV. Met het Plus abonnement kun je meer eigen documenten toevoegen en extra accounts aanmaken in vergelijking met het Basis abonnement. Kort gezegd, het Plus abonnement biedt meer gemak en uitgebreide ondersteuning om te voldoen aan de WBTR. Hier vind je een vergelijking van de twee abonnementen.
Je kunt zelf je gegevens aanpassen. Log in op mijn.wbtr.nl met je e-mailadres en wachtwoord. Klik rechtsboven op je naam in de menubalk en selecteer ‘Mijn account’ in het uitrolvenster. Hier zie je je organisatie- en persoonsgegevens. Klik op ‘Wijzigen’ bij de gewenste gegevens. Houd er rekening mee dat alleen de hoofdgebruiker de organisatiegegevens kan wijzigen. Pas de gegevens aan en klik op ‘Opslaan’ om de wijzigingen door te voeren.
Ieder jaar ontvang je een factuur voor het WBTR-stappenplan, omdat het abonnement is ontworpen om voortdurende ondersteuning te bieden bij het verbeteren van de kwaliteit van het bestuur van verenigingen en stichtingen. In plaats van een eenmalige aanpassing, richt het WBTR-stappenplan zich op duurzaam goed bestuur. Het abonnement zorgt ervoor dat nieuwe bestuursleden snel vertrouwd raken met de bestuurlijke processen van de organisatie. Hier zijn enkele redenen waarom een jaarlijks abonnement waarde toevoegt:
- Het stappenplan biedt een overzicht van interne afspraken, waardoor duidelijkheid wordt gecreëerd binnen de organisatie.
- Het is een handige tool voor nieuwe bestuursleden om snel op de hoogte te zijn van bestuurlijke procedures.
- Het bespaart aanzienlijk veel tijd en moeite bij het inwerken van nieuwe bestuursleden.
- De documentenbak in het stappenplan dient als een opslagplaats voor belangrijke verenigingsdocumenten, zoals notulen, huishoudelijk reglement en voorbereiding voor de Algemene Ledenvergadering (ALV).
- De bestuurschecklist biedt zowel bestaande als nieuwe bestuursleden een overzichtelijke to-do lijst met wettelijke activiteiten die gedurende het jaar moeten worden uitgevoerd, inclusief waardevolle kennis en tips.
- Het stappenplan wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe ondersteunende documenten in de bestuurschecklist.
- Actuele juridische informatie, jurisprudentie en uitspraken in rechtszaken worden gedurende het jaar aan het stappenplan toegevoegd.
- Gezien de wettelijke overgangsperiode van 5 jaar voor statutenaanpassingen, dienen de ingevulde werkboeken in het WBTR-stappenplan en genomen besluiten als nuttige hulpmiddelen voor gesprekken met de notaris.
- Het abonnement waarborgt niet alleen naleving van de wet, maar biedt ook een waardevolle bron van ondersteuning en informatie voor bestuursleden, zowel nieuwkomers als ervaren leden, gedurende het hele jaar.
Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar 070 20 60 173 en geef aan dat je je rekeningnummer of betaalmethode wilt aanpassen. Verstrek je organisatiegegevens en e-mailadres bij het verzoek.
Na je aanvraag ontvang je een e-mail. Klik op de link in de e-mail om je betaalwijze aan te passen. Om je rekeningnummer te bevestigen, wordt gevraagd een iDeal-betaling van €1,- te doen. Deze betaling wordt binnen een week terugbetaald naar dezelfde rekening.
Als je ervoor kiest om via een factuur te betalen, maken administratiekosten deel uit van het abonnementspakket. Kies je voor automatische incasso, dan worden er geen administratiekosten in rekening gebracht. Dit komt doordat automatische incasso’s efficiënter zijn en minder administratieve handelingen vereisen, waardoor we extra kosten kunnen vermijden. Wil je je betaalmethode wijzigen, stuur dan een e-mail naar [email protected] of bel naar 070 20 60 173.
Wil je je factuur opnieuw ontvangen? Stuur een e-mail naar [email protected], bel naar 070 20 60 173 (let op: wij zijn telefonisch bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09.00 en 13.00 uur) of vul het contactformulier in. Geef je organisatiegegevens en e-mailadres door, en je ontvangt de factuur opnieuw.
Wil je je licentie voor het WBTR-stappenplan opzeggen? Let dan op: Is jouw stichting of vereniging gestopt? Dan bedanken we je voor je vertrouwen en hopen dat we een waardevolle bijdrage hebben geleverd!
Ben je nog wél betrokken bij een stichting of vereniging? Wees je er dan van bewust dat de WBTR geen eenmalige zaak is. Je zult er aantoonbaar aan blijven moeten voldoen i.v.m. de aansprakelijkheid van bestuursleden. Wees je ervan bewust dat bij opzegging al jouw ingevoerde gegevens worden vernietigd. Let dus op dat je alle gegevens veilig stelt voor de vervaldatum.
Procedure voor opzeggen: Klik op je initialen in de bovenbalk, waardoor het menu verschijnt. Ga vervolgens naar ‘Mijn account’. Kies daarna ‘Abonnementen’ in het volgende scherm. Op het abonnementenscherm zie je rechts de optie ‘opzeggen’.
In het volgende scherm wordt aangegeven wat je op dat moment gebruikt en wat je verliest bij het beëindigen van het abonnement. Zorg ervoor dat je uiterlijk 1 maand voor het einde van de huidige periode het abonnement opzegt.
Het WBTR-stappenplan is gemaakt voor verenigingen en stichtingen die geen eigen juridische expert hebben en het zich niet kunnen veroorloven gespecialiseerde juridische hulp in te huren. Het is ontwikkeld door een team van verenigingen, externe juristen, computerdeskundigen en specialisten in de sector. Het biedt een juridisch gecheckt stappenplan waarmee bestuursleden zelf aan de slag kunnen.
Helaas is het niet mogelijk om het stappenplan gratis aan te bieden. De kosten voor de juridische helpdesk, online werkomgeving en verdere ontwikkeling moeten worden gedekt. Daarom is er een deelnamevergoeding. Leden van koepelorganisaties ontvangen wel 50% korting, en er zijn enkele sectorspecifieke kortingen beschikbaar. Door samen te werken zijn de kosten laag gehouden, wat heeft geresulteerd in een betaalbaar pakket. De kortingscodes zijn te vinden op de “partners en kortingscodes” pagina op de website.
Werken met het WBTR-stappenplan
Tijdens een online startsessie van een uur helpt een expert je op weg. Deelname is kosteloos, maar meld je vooraf wel even aan. Dat kun je hier doen. Wil je in minder dan 10 minuten geïnformeerd zijn over het nut en de noodzaak van de WBTR? Bekijk dan direct de mini-webinar.
Normaal gesproken is het helaas niet mogelijk om een webinar later terug te kijken. Maar er zijn uitzonderingen, vooral voor leden van koepelorganisaties. In sommige gevallen kun je deze wel achteraf bekijken. Check de website van je koepel voor meer informatie.
Houd deze website in de gaten voor nieuwe data en webinars die relevant zijn voor jouw organisatie. Je kunt je altijd inschrijven voor toekomstige webinars. Dat kan hier >>>
Ja, je kunt meerdere bestuursleden een eigen account geven voor toegang tot het WBTR-stappenplan. Volg deze stappen:
- Ga naar de website http://mijn.wbtr.nl/ en log in met je e-mailadres en wachtwoord.
- Klik rechtsboven op je naam in de menubalk en selecteer ‘Mijn account’.
- In het keuzemenu aan de linkerkant van de pagina, selecteer ‘Bestuursleden’.
- Hier kun je nieuwe bestuursleden toevoegen of bestaande gegevens bewerken. Het basispakket staat maximaal 25 bestuursleden toe, het pluspakket 50.
- Als hoofdgebruiker kun je de gegevens en rollen van andere bestuursleden aanpassen. Klik op ‘bewerken’ bij het gewenste bestuurslid.
- Door de rol ‘Hoofdgebruiker’ te kiezen en op te slaan, kun je de rol van hoofdgebruiker doorgeven.
Houd er rekening mee dat er per WBTR-account slechts één hoofdgebruiker is, die de gegevens en rollen van andere bestuursleden kan wijzigen.
Nadat je bestuursleden hebt toegevoegd, ontvangen ze een e-mailuitnodiging om een account en wachtwoord aan te maken. Deze uitnodiging is 48 uur geldig. Als de uitnodiging verlopen is, kunnen ze nog steeds een wachtwoord aanmaken via “Wachtwoord vergeten”. Dat gaat als volgt:
- Ga naar: https://mijn.wbtr.nl/
- Aan de rechterkant van de pagina zie je het inlogscherm.
- Klik op de link ‘Wachtwoord vergeten?’
- Vul het e-mailadres in dat gebruikt is om je toe te voegen. Zorg ervoor dat er geen spaties voor of achter het e-mailadres staan.
- Klik op ‘Versturen’.
- Als het e-mailadres bij ons bekend is, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail met een link om het wachtwoord te wijzigen. Check ook de spambox.
In principe kun je het stappenplan zelf doorlopen en het later met het bestuur bespreken, maar we raden aan om het samen met het bestuur te doen.
Het stappenplan is ontworpen om het bestuur en toezicht van verenigingen te verbeteren. Het legt regels vast over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. De overheid wil met deze wet voorkomen dat verenigingen en stichtingen schade oplopen door wanbestuur, financieel wangedrag, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten. Daarom is het belangrijk dat alle bestuursleden betrokken zijn bij het doorlopen van het stappenplan.
- Ga naar de website http://mijn.wbtr.nl/ en log in met je e-mailadres en wachtwoord.
- Klik rechtsboven op je naam in de menubalk en selecteer ‘Mijn account’.
- In het keuzemenu aan de linkerkant van de pagina, selecteer ‘Bestuursleden’.
- Hier kun je nieuwe bestuursleden toevoegen of bestaande gegevens bewerken. Het basispakket staat maximaal 25 bestuursleden toe, het pluspakket 50.
- Als hoofdgebruiker kun je de gegevens en rollen van andere bestuursleden aanpassen. Klik op ‘bewerken’ bij het gewenste bestuurslid.
- Door de rol ‘Hoofdgebruiker’ te kiezen en op te slaan, kun je de rol van hoofdgebruiker doorgeven.
Houd er rekening mee dat er per WBTR-account slechts één hoofdgebruiker is, die de gegevens en rollen van andere bestuursleden kan wijzigen.
Ja, het WBTR-stappenplan kan door meerdere gebruikers tegelijk worden gebruikt. Momenteel is het echter niet zichtbaar wie welk veld bewerkt, dus de laatste bewerking overschrijft de informatie van de ander. We werken aan een update om dit te verbeteren.
Voor nu raden we aan om een beperkt aantal bestuurders bewerkingsrechten te geven en anderen alleen leesrechten. Ook is het slim om met de bestuurders met bewerkingsrechten onderling af te stemmen over wie wanneer in het WBTR-stappenplan werkt.
We bieden niet alleen een eenvoudig stappenplan, maar ook een dynamische omgeving om je bestuurszaken te beheren en op de hoogte te blijven van relevante wetgeving.
Ons platform biedt constante ondersteuning, waardoor je niet alleen voldoet aan de huidige eisen, maar ook voorbereid bent op toekomstige veranderingen. Met regelmatige updates en toegang tot actuele wetgeving, zorgen we ervoor dat je bestuur altijd up-to-date is.
Na het invullen van het stappenplan is het belangrijk dat alle bestuursleden op de hoogte zijn van de gemaakte afspraken en dat deze in lijn zijn met de WBTR. Zorg ervoor dat nieuwe bestuursleden ook op de hoogte worden gebracht om eventuele aarzeling over persoonlijke aansprakelijkheid weg te nemen.
Informeer leden van de vereniging en andere betrokkenen over de inspanningen om aan de WBTR te voldoen. Benadruk vooral eventuele veranderingen ten opzichte van het verleden. Vergeet niet het huishoudelijk reglement of bestuursreglement binnen de vereniging of stichting aan te passen volgens de gemaakte afspraken.
De laatste stap is het aanpassen van de statuten, wat moet gebeuren bij de notaris. Hoewel de wetgever hiervoor een termijn van vijf jaar heeft vastgesteld, is het verstandig dit niet onnodig uit te stellen, aangezien je alles nog vers in het geheugen hebt. Houd er rekening mee dat een statutenwijziging kosten met zich meebrengt, dus kies het juiste moment.
Controleer of de nog niet gewijzigde statuten na 1 juli 2021 bepalingen bevatten die niet meer in lijn zijn met de wet. Lees hierover meer in stap 10.2 van het stappenplan. In ieder geval moeten statuten na 1 juli 2021 voldoen aan de WBTR bij een eventuele statutenwijziging.
De BestuursChecklist is dé handige to-do lijst voor bestuurders in Nederland. Hiermee werk je moeiteloos samen en vergeet je nooit meer belangrijke taken. De checklist bevat 40 kant-en-klare to-do punten die geschikt zijn voor elk bestuur. Elke taak wordt toegelicht en voorzien van handige tips. Je kunt de checklist delen met je hele bestuur en maximaal 25 deelnemers.
Verenigingen en stichtingen delen bepaalde verplichtingen, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Neem bijvoorbeeld het feit dat een stichting geen leden heeft, wat betekent dat ze geen Algemene Ledenvergadering (ALV) hoeven te organiseren. Daarnaast zijn er ook fiscale nuances.
Om deze verschillen recht te doen, hebben we twee aparte stappenplannen opgesteld: één voor stichtingen en één voor verenigingen. Zo zorgen we ervoor dat de begeleiding die je ontvangt precies aansluit bij de specifieke behoeften en verplichtingen van jouw organisatietype.
Je kunt kiezen welke versie van het stappenplan je wilt gebruiken. Je kunt kiezen voor het stappenplan voor verenigingen of het stappenplan voor stichtingen. Om de versie van het stappenplan te wijzigen, volg je deze stappen. Houd er rekening mee dat alleen de hoofdgebruiker dit kan doen.
Ga naar de website http://mijn.wbtr.nl/ en log in met je e-mailadres en wachtwoord.
- Klik rechtsboven op je naam in de menubalk en selecteer ‘Mijn account’.
- In het keuzemenu aan de linkerkant van de pagina, selecteer ‘Besturen’.
- Hier kun je een bestuur toevoegen of een bestaand bestuur bewerken.
- Kies voor “bewerken” om de versie van het stappenplan te wijzigen.
- In het volgende scherm kun je het gewenste stappenplan selecteren.
Voordat je de versie wijzigt, is het slim om eventuele ingevulde gegevens uit het huidige stappenplan te downloaden om verlies te voorkomen. Dit kan onderaan een van de stappen door te kiezen voor “download overzicht”.
Ja, je kunt het WBTR-stappenplan voor twee organisaties gebruiken op twee manieren:
Aparte accounts per organisatie: Maak voor elke organisatie een apart account aan met een uniek e-mailadres. Elk account heeft een eigen debiteurnummer en ontvangt een aparte factuur. Dit is handig als de organisaties geen onderlinge band hebben.
Één account voor beide organisaties: Maak één account aan en koop binnen dat account een extra bestuur voor de tweede organisatie. Hierbij kun je kiezen tussen een stappenplan voor stichtingen of verenigingen. Er is één account, één debiteurnummer en één factuur waarop beide stappenplannen worden gefactureerd. Het betalen van de factuur is de verantwoordelijkheid van een van de organisaties. Deze optie is geschikt voor organisaties met een onderlinge band.
Houd er rekening mee dat het delen van een WBTR-account niet wenselijk is voor losstaande organisaties vanwege AVG-overwegingen. Kies de optie die het beste past bij jullie situatie.
Heb je hulp nodig bij het invullen van het WBTR-stappenplan of zijn er technische problemen? Neem gerust contact op via telefoonnummer 070 – 20 60 173 op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 09.00 en 13.00 uur. Je kunt je vraag ook mailen naar [email protected]. Onze eerstelijns juridische ondersteuning is gratis en omvat uitleg over de stappen en antwoorden op veelgestelde vragen. Het is belangrijk om te weten dat ingewikkelde situaties als tweedelijns vraagstukken worden beschouwd en mogelijk niet volledig worden gedekt. We hanteren een fair-use policy, waarmee je tot 12 vragen kunt stellen, met een maximale beantwoordingstijd van 15 minuten per vraag. De juridische ondersteuning wordt uitgevoerd door onze partner Liance.
Binnen het WBTR-abonnement kun je gratis gebruikmaken van algemene juridische ondersteuning met betrekking tot de WBTR. Onze eerstelijns juridische hulp omvat uitleg over de stappen en antwoorden op veelvoorkomende vragen. Deze vragen worden behandeld door de juristen van onze partner, Liance.
Het is belangrijk om te weten dat ingewikkelde situaties als tweedelijns vraagstukken worden beschouwd en mogelijk niet volledig worden gedekt. We hanteren een fair-use policy, waarmee je tot 12 vragen kunt stellen, met een maximale beantwoordingstijd van 15 minuten per vraag. Voor meer complexe vraagstukken, vaak gerelateerd aan specifieke organisatiekwesties, kun je aparte afspraken maken met Liance tegen een (gereduceerd) tarief van €165,- per uur. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je eigen deskundige in te schakelen. We streven ernaar om je de best mogelijke ondersteuning te bieden, zowel kosteloos als voor meer specifieke kwesties tegen een eerlijk tarief.
Eerstelijns juridisch advies is algemene ondersteuning voor routinevragen, vaak door niet-gespecialiseerde professionals. Tweedelijns juridisch advies is specifieker en wordt geleverd door specialisten, meestal voor complexere en organisatiespecifieke kwesties. Je kunt hiervoor aparte afspraken maken met Liance tegen een (gereduceerd) tarief van €165,- per uur.
Over de WBTR
De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is van toepassing op verschillende organisaties, waaronder verenigingen, stichtingen, coöperaties, en onderlinge waarborgmaatschappijen. Het doel van de wet is om het bestuur en toezicht te verbeteren en misstanden zoals wanbestuur en zelfverrijking te voorkomen. Vanaf 1 juli 2021 moeten al deze organisaties aan de WBTR voldoen, ongeacht hun grootte of de aard van hun activiteiten. Of je nu een sportvereniging, een kleine hobbyvereniging, of een stichting voor een goed doel bent, de WBTR is van toepassing op jouw organisatie.
Nee, de WBTR is niet van toepassing op de standaard Vereniging van Eigenaars (VvE) die ontstaat bij de splitsing van een pand in appartementen. Deze VvE heeft zijn eigen wettelijke regeling in het Burgerlijk Wetboek (Boek 5) en valt niet onder de WBTR. Echter, als je een ‘Vereniging van Eigenaren’ hebt die niet alleen ontstaat door appartementsrechten maar georganiseerd is als een reguliere vereniging, dan val je wel onder de WBTR. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen van eigenaren van vakantiehuisjes. Dit zijn gewone verenigingen of coöperaties.
Ja, dat klopt. Ook niet-commerciële verenigingen, stichtingen, en informele verenigingen moeten voldoen aan de WBTR. Het is niet vereist om notarieel vastgelegde statuten te hebben of ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel. Als je een ledenbestand hebt, een specifiek doel, een bestuur, regelmatige ledenvergaderingen en naar buiten toe optreedt, wordt dit meestal beschouwd als een informele vereniging die ook onder de WBTR valt.
Kerkgenootschappen hebben vaak hun eigen regelingen en vallen onder hun interne statuten, zolang dit niet in strijd is met de wet. In de praktijk, als een kerkgenootschap zichzelf organiseert als een vereniging of stichting, of als hun ‘kerkelijke statuten’ verwijzen naar het Burgerlijk Wetboek, dan is de WBTR van toepassing. Het kan echter afhangen van interne organisatiestructuren en rechterlijke uitspraken. Het is aan het kerkgenootschap om intern te bespreken en mogelijk advies in te winnen als er twijfels zijn over de toepassing van de WBTR.
Ja, ook hele kleine verenigingen en stichtingen moeten voldoen aan de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR). De wet is bedoeld om misstanden te voorkomen en geldt voor zowel grote als kleine organisaties, ongeacht of ze professioneel of vrijwillig bestuurd worden. Alleen verenigingen van eigenaren en kerkgenootschappen die zich niet als vereniging hebben georganiseerd, zijn uitgesloten van de WBTR. Kortom, er is weinig keuze; organisaties moeten aan de wet voldoen. Hoe ze dat doen, kunnen ze zelf bepalen, bijvoorbeeld door een jurist in te schakelen, zelf aan de slag te gaan op basis van de wetteksten, of gebruik te maken van een oplossing zoals het WBTR-stappenplan.
Over het WBTR-stappenplan
Het WBTR-stappenplan is ontstaan uit een samenwerking tussen De Nederlandse Associatie (DNA) en het Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen (IVBB), in samenwerking met 15 grote verenigingen en koepelorganisaties. Gezamenlijk hebben ze de gevolgen van de WBTR voor verenigingen en stichtingen onderzocht. Het bleek dat het voor deze organisaties niet helder was hoe ze de nieuwe regels en eisen in de praktijk moesten brengen, en gespecialiseerd juridisch advies was kostbaar.
Om dit probleem aan te pakken, is er een co-creatiegroep gevormd met juristen, beleidsadviseurs, secretarissen, governance specialisten en communicatieadviseurs. Samen hebben ze een praktische vertaalslag van de wet gemaakt, resulterend in het WBTR- stappenplan. Dit is een betaalbare en complete oplossing waarmee verenigingen en stichtingen zelf gemakkelijk aan de WBTR kunnen voldoen.
Klik hier voor een overzicht van partners. Leden van onze partners krijgen 50% korting op het WBTR-stappenplan.
Kom je er nog steeds niet uit?
Kom je ergens niet uit of heb je een vraag over het WBTR-programma? Dan helpen we je graag verder. Je kunt contact met ons opnemen via onderstaande gegevens. Wij zijn bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09.00 en 13.00 uur.