Als jouw vereniging of stichting haar statuten nog niet heeft aangepast aan de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen), dan is dit het moment om wakker te worden. Want: de deadline komt snel dichterbij. Uiterlijk 1 juli 2026 moeten alle statuten voldoen aan de nieuwe regels. En dat is écht belangrijk.
Waarom die datum zo belangrijk is
Op 1 juli 2021 ging de WBTR in. Sindsdien geldt: je moet je statuten aanpassen bij de eerstvolgende wijziging — of in ieder geval vóór 1 juli 2026. Statuten die dan nog strijdig zijn met de wet, zijn simpelweg niet meer geldig. Dat kan zorgen voor verwarring, juridische risico’s of zelfs persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders. En dat wil je niet.
Let op: In sommige gevallen moet je sowieso je statuten wijzigen vóór 2026. Bijvoorbeeld als jouw statuten regels bevatten over meervoudig stemrecht die niet meer mogen volgens de nieuwe wet.
Wat verandert er precies?
De WBTR zorgt ervoor dat het bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen beter geregeld is. Een paar voorbeelden van wat er in je statuten moet staan:
- Regels voor tegenstrijdig belang (wat als een bestuurder er een eigen belang op nahoudt?).
- Afspraken over wat er gebeurt als een bestuurder tijdelijk of langdurig uitvalt.
- Hoe bestuurders benoemd en ontslagen worden.
- De rol en bevoegdheden van toezichthouders (als je die hebt).
- En: geen enkele bestuurder mag méér stemmen uitbrengen dan de rest bij elkaar.
Wat kun je nu doen?
Check je statuten. Zijn ze al aangepast aan de WBTR? Heel goed! Zo niet, dan is dit het moment om in actie te komen.
Twijfel je? Bekijk de infographic die we hiervoor hebben gemaakt. Die helpt je in één oogopslag te bepalen of je iets moet doen.
Check het stappenplan op WBTR.nl Stap 10 gaat hier dieper op in. Daarin leg je vast of, wanneer en hoe je de statuten aanpast.
Heb je nog geen toegang tot WBTR.nl? Via veel koepelorganisaties krijg je korting op deelname. Check hier of jouw organisatie erbij staat: wbtr.nl/partners.
Onze tip: Begin op tijd. Wacht niet tot het bestuursjaar bijna voorbij is of iedereen net gewisseld is. Een goede statutenwijziging vraagt voorbereiding, overleg en een notaris.