Toezichthouders belangrijk in WBTR

De nieuwe wet WBTR gaat uitgebreid in op toezichthouders binnen verenigingen en stichtingen. Als die er zijn, moet je taken en bevoegdheden goed vastleggen. Ook als ze er niet zijn, is het belangrijk dat te registreren. Als voorbeeld: een kascommissie is geen toezichthouder zoals de wet dat bedoelt. Leg dat vast.

Naast een algemene ledenvergadering (ALV) en het bestuur, kunnen er binnen een vereniging toezichthouders zijn. Of toezichthoudende organen. Zij houden het functioneren van het bestuur van de vereniging in de gaten. Volgens de WBTR kan een vereniging kiezen uit verschillende vormen van toezicht. Daaraan stelt de wet eisen. Een toezichthoudend orgaan is niet verplicht. Als er nu al één is, gelden nieuwe regels door de komst van de WBTR.
Het WBTR-stappenplan geeft aan dat je eerst bepaalt of er toezichthouders zijn in de zin van de wet. Een kascommissie bijvoorbeeld behoort er niet toe.

Verenigingen doen er verstandig aan alle commissies te benoemen en daarbij aan te geven of er al dan niet een toezichthoudende taak is. In beide gevallen is het gewenst dat vast te leggen. Het online werkboek op wbtr.nl is hiervoor een handig hulpmiddel.

Recente berichten:

Zelf aan de slag met de WBTR

WBTR pakket
Kies je abonnement

Kies het abonnement dat bij je past.

Startsessie met een expert

We helpen je op weg bij het zetten van de eerste stappen.

Aann de slag met het online stappenplan

In 10 stappen voldoen aan de WBTR. Klaar in 3 uur!

Je WBTR op 1 plek geregeld

In het dashboard bewaar je het overzicht op de WBTR.

Meld je aan voor de WBTR nieuwsbrief