De ervaring van Cees Heemskerk:

"Door gebruik van het stappenplan kwamen we erachter dat de verenigingsstatuten inmiddels al 25 jaar oud zijn"

Cees Heemskerk foto
Cees Heemsker, voorzitter Yachtclub Seaport IJmuiden (YSY)

Voorzitter Cees Heemskerk van YSY heeft de eerste vijf stappen van het stappenplan voor verenigingen inmiddels afgerond. De ervaringen zijn positief. Binnenkort gaat hij aan de slag met het tweede stappenplan, dat voor stichtingen.

YSY is de zeil- en motorbootvereniging in IJmuiden, organisator van zeezeil-evenementen. De afkorting YSY verwijst naar Yachtclub Seaport IJmuiden. De vereniging bestaat sinds de komst van een nieuwe jachthaven in 1995. Een belangrijke activiteit is de jaarlijkse Ronde van Noord-Holland, een evenement waaraan 120 zee-zeilschepen met zo’n 500 bemanningsleden deelnemen. De start is in Lelystad, de finish in IJmuiden. Om financiële risico’s voor de vereniging tegen te gaan, is het evenement jaren geleden ondergebracht in een afzonderlijke stichting.

Vijf stappen

Heemskerk is begonnen met het stappenplan voor de vereniging. Die is met 120 leden niet al te groot of ingewikkeld. Zo heeft de vereniging geen eigen jachthaven of clubgebouw. ‘Dat maakt het een stuk eenvoudiger.’ De eerste vijf stappen zijn inmiddels afgerond. De voorzitter heeft de elementen van de nieuwe wet doorgenomen, teksten gemaakt die passen bij YSY en die als voorstel neergelegd bij zijn medebestuursleden. De penningmeester en secretaris zijn gevraagd hun taakomschrijvingen op papier te zetten. Binnenkort worden de documenten tijdens een bestuursvergadering besproken.

Risico’s

Als directeur van een bouwonderneming en met jarenlange ervaring in verenigingsbesturen, weet Heemskerk dat het belangrijk is om taken en verantwoordelijkheden goed vast te leggen. De vereniging heeft de risico’s altijd goed in kaart gebracht en daarnaar gehandeld. ‘Het vier ogen-principe bij financiële transacties is bijvoorbeeld voor ons al jaren de handelwijze. Ons motto: vertrouwen is goed, maar controle is beter.’

Statuten

Door aan het werk te gaan met het stappenplan werd het bestuur ermee geconfronteerd dat de verenigingsstatuten inmiddels al 25 jaar oud zijn. In al die jaren is er nauwelijks naar omgekeken. De WBTR is een mooie aanleiding om ze opnieuw te bekijken en aan te passen. YSY wacht nog even met een gang naar de notaris. ‘Wij wachten op de wettelijke formuleringen rondom het houden van een online ledenvergadering, zodat we die straks in de statuten kunnen meenemen.’

Verbetering

Gevraagd naar ervaringen met het stappenplan is Heemskerk over het geheel positief. ‘Het is goed in te vullen.’ Hij is blij met de technische verbetering waarbij de opmaak van documenten behouden kan blijven. Bij het uitdraaien van teksten ging het eerder mis: alles stond achter elkaar. ‘Dat soort kinderziektes hoort bij een nieuw systeem’, oordeelt hij laconiek. Als puntje van kritiek noemt hij de automatische verlenging van het abonnement, tenzij je tijdig opzegt. ‘Ik wil graag zelf beslissen of ik er volgend jaar mee doorga’, aldus Heemskerk.

Corona

Tot slot de vraag: gaat de Ronde van Noord-Holland door op 18 en 19 juni? Dat zal afhangen van de maatregelen met betrekking tot corona. Voor zover het er nu naar uitziet, wordt voldaan aan alle huidige regels. Veel vergunningen zijn inmiddels al binnen. In mei neemt het bestuur het besluit: gaan we door of moeten we het helaas net als vorig jaar toch afgelasten? Dat is een lastiger besluit dan voldoen aan de eisen van de WBTR!